idiot

Panikångest, känsla av svår ångest, panik och rädsla för sitt liv som uppkommer hastigt och utan någon synbar yttre anledning. Uppstår ofta i pressade situationer men kan för vissa komma till synes oväntat. Vanliga symptom är hjärtklappning, yrsel, ansträngd andhämtning, bröstsmärtor, kvävningskänslor, domningar, stickningar i tinnigarna, en känsla av att hjärtat stannar eller en tro på att man håller på att dö.

En typisk situation kan vara att en person drabbas av en panikattack en första gång utan yttre anledning, kanske för att han eller hon märkte något märkligt men harmlöst fysiskt symptom och blev rädd, varefter kroppens normala, men obehagliga, adrenalinsvar misstolkas. Efter den obehagliga upplevelsen börjar personen känna rädsla för att det ska hända igen och börjar därför noggrant känna efter i kroppen efter eventuella kroppsliga symptom, till exempel hjärtslag eller puls, som kan förvarna för en ny attack. Detta ökar drastiskt risken för att det ska hända igen. Känslan av att dö, eller att hålla på att dö, är ofta så stark att man vid den första attacken ofta söker akut läkarvård, vilket man bör, då det kan vara något fysiskt fel, men som regel efter kontroll av till exempel ekg konstateras ofta panikångest. De flesta inom vården är kunniga inom området och noga med att förklara för patienten att det var korrekt att uppsöka läkare och det är viktigt att man inte känner sig dum, att känslan ofta är såpass kraftig att man fruktar för sitt liv. Det är dock inte ovanligt att man inte känner sig helt övertygad om att det verkligen inte är något fysiskt fel, att man tror att läkaren har missat något. Det kan ta väldigt lång tid att verkligen förstå att det är panikångest och att det är den egna kroppen som spelar en ett spratt. Vissa patienter blir botade bara av att få veta att det är den här onda cirkeln som ligger bakom deras symptom. Medan andra behöver professionell hjälp under flera år för att komma ur det. Det är dock viktigt att förstå att det är en diagnos och att man inte skall känna sig dum, fånig, löjlig eller skämmas för utan att man skall bli tagen på allvar, att det är mycket jobbigt att råka ut för och att man inte skall dra sig för att söka hjälp.

Den drabbade personen kan börja dra sig undan från sociala aktiviteter av rädsla för vad andra ska tro och tycka, något som kan leda till komplikationer i form av social fobi, cellskräck och torgskräck. Panikångest kan numera ofta framgångsrikt behandlas med kognitiv beteendeterapi.

Panikångest kan uppstå när en person känner rädsla för att bli ensam eller misslyckas på annat sätt i livet under stark och/eller långvarig stress.

 

 

 

Denna Text är hämtad från en sida ja hittade på Google efter att ha läst i en blogg att man hittar oftare o oftare på att man har panikångest...Visst sant MÅNGA använder den för o slippa tex jobba...Jag vet att många vet detta redan men jag hade de bästa jobb ja ngnsin kan hitta o hade de skitbra o så en morgon bara pang mådde så dåligt att ja inte kom ur sängen o efter dryga veckan gick ja till en läkare för ja kände igen detta som de så många ggr sagt på akuten hette MAGKATARR...ok att man har svårt att andas armar o ben domnar bort de e bara ont i magen ok de kan sin sak...men denna gången gick ja till MIN läkare på Brickegården som direkt sjukskrev mig för Ångest....men antidepprisiva på de o lugnande så ja skulle få sova....

 

Jo men ja har säkert bara hittat på de va en mkt bra tid i mitt liv ja blev av me jobbet då ja ej kunde komma så varför förlänga mitt kontrakt ja tyckte de va superkul att ligga o skaka i sängen helt ensam ingen som fatta ngnting.... de e fortfarande många som inte fattar att ja ibland mår dåligt..imorse tex satt ja i soffan me barna o armarna o bena börja bränna o domna gråten som kom gjorde att ja inte fick ngn luft men detta är fortfarande bara påhittat...BULLJÄVLASHIT ja hopaps du ngn gång i livet får så mkt som en liten atack så du kanske vaknar ur din jävla bubbla de va de dummaste ja läst....

Ja vet oftast inte varför ja mår ssååå dåligt ibland men de ja vet att när jag mår "bra" o mitt liv reder ut sig då får ja som ett slag i magen o mitt psyke kan visa sitt rätta ja för o förklara kort...

 

Nu vill ja inte att nån ska tycka synd om mig ja vill bara förtydliga att de inte är ngt ja hittat på ..... blev så arg när ja gick in på den där bloggen så fy fan säger ja....


Kommentarer
Postat av: Pillan

Men fy, jag hoppas det var ett allmänt inlägg i ren okunskap och inte riktat till dig personligen - i så fall är det ju fruktansvärt!



Skönt att du fått veta vad det är i alla fall, det kan ju göra det lättare att ta sig igenom anfallen när man vet att det kommer gå över. Och hoppas du inte får dem jätteofta, även om det såklart är för ofta oavsett hur lång tid det går emellan.



Kram och ta hand om dig!

2010-09-05 @ 19:19:50
URL: http://pillanp.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0